Mijn eerlijke mening over 5 december...

Gepubliceerd op 12 november 2019 om 20:29

Als je mij drie jaar geleden had gevraagd wat ik van dit onderwerp vond, had ik geschreeuwd dat zwarte piet moet blijven. Het is een traditie die je niet mag verbreken en het is totaal niet racistisch toch!?

 

Vorig jaar had ik gezegd "joh, waarom doen we geen mix van witte en zwarte pieten, dan is iedereen tevreden toch? Als die discussie maar stopt!"

 

Maar dit jaar... dit jaar vind ik dat we helemaal over kunnen stappen naar "roetveeg piet" of gewoon huidskleur piet. Dan hoeven we ook niet meer moeilijk te doen met schmink. De pieten kunnen wit, roze, geel of bruin zijn, net zoals wij mensen.

Een flinke omkeer dus binnen een paar jaar tijd. Ik schreeuwde als hardst dat we de traditie in stand moeten houden, maar nu ben ik 380 graden gedraaid. Ik ben mij gaan verdiepen in de traditie. Filmpjes gaan kijken en blogs gaan lezen. Ik ben gaan onderzoeken waar zwarte piet vandaan komt, maar voornamelijk ook waarom "donkere" mensen zich hier aangevallen door kunnen voelen.

 

Want eerlijk? Het doet mensen pijn. Tuurlijk, dat "zwarte" jongetje van 3 zal de link nog niet leggen tussen zijn huidskleur en de kleur van zwarte piet. Maar dat meisje van 8, dat de enige "donkere" uit de klas is en zich daar al onzeker over voelt, zal écht niet staan te juichen als die "knechten" de klas in lopen. Zij zal zich schamen, ondanks dat zij dit niet laat merken.

 

Dat gezegd te hebben, klopt het ontstaan van zwarte piet al niet. Dit is namelijk ontstaan vanuit de slavernij. En voor wie zegt dat zwarte piet een traditie is en er bij hoort, heeft het fout. Want zwarte piet is pas later aan het verhaal toegevoegd en door de jaren heen aanzienlijk veranderd.

 

Een stukje geschiedenis;

"De figuur van Zwarte Piet, zoals we hem tegenwoordig kennen, is nog niet zo erg oud. De eerste afbeelding duikt op in 1850 op in het kinderboek Sint Nikolaas en zijn knecht van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Vanaf dat moment wordt Sinterklaas op afbeeldingen steeds vaker vergezeld van een donkere assistent. De herkomst van de zwarte man is niet helemaal duidelijk. Op sommige prenten heeft hij een Turks kostuum (inclusief een fez) aan, maar op een andere draagt hij een Indiaas pak. Pas in de twintigste eeuw krijgt de Piet zijn vaste kledij, een pagekostuum wat in de zestiende eeuw in Spanje werd gedragen door Moorse bedienden. Tegenwoordig is Zwarte Piet een kindervriend. In het verleden wilde hij stoute kinderen wel eens schrik aanjagen. Hij droeg een roe bij zich waar kinderen een tik mee konden krijgen en in het uiterste geval dreigde de zak en ging de deugniet mee naar Spanje."

 

Ik vind de ophef en discussie vreselijk, nog erger vind ik demonstrerende mensen tijdens de intocht. Maar toch wilde ik hier een stukje over schrijven en hoop ik dat ik iemand hiermee heb kunnen overtuigen. Want wat is nou mooier dan dat iedereen 5 december als een feestdag ziet?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.