Een brief aan jou

Gepubliceerd op 14 december 2019 om 19:30

Geschreven vanuit liefde voor Lin en begrip naar jou.

Lieve jij,

Jij, die zich aan mijn dochter irriteert. Jij; mijn vriendin, familie of gewoon een kennis. Deze brief is aan jou.

Het doet mij pijn, dat mensen zich aan Lin irriteren. Ik wil, net als iedere andere moeder, dat mijn kind het allerliefste is. Dat mijn kind overal geliefd wordt en dat iedereen haar schattig vind. Maar dit gaat niet over mij. Want ik ben volwassen en ik kan hier mee om gaan. Dit gaat over Lin.

Lin is nou eenmaal druk, overenthousiast en spontaan. Ze moet leven met ADHD en ondanks dat ze hier zelf nog geen last van heeft, heeft ze wel last van de gevolgen van haar gedrag. Het is niet alleen jij, het is iedereen en dat kan haar karakter voor de rest van haar leven bepalen.

Ik zie jouw irritatie en voel de spanning als we samen zijn. In situaties waarbij vrienden of familie over de vloer komen, wordt Lin nog véél drukker. Maar zie dit als een compliment. Lin is gek op jou en is héél blij dat jij er bent.

Als jij er niet bent moeten wij met haar dealen. Geloof mij, moeder zijn van een kind met ADHD is niet altijd makkelijk. Ook wij irriteren ons vaak kapot aan haar en ook van ons krijgt zij soms de volle lading. Ik voel mij hier altijd schuldig over, want ze kan er simpelweg niks aan doen.

Sinds Lin een zusje heeft gekregen moet ze de aandacht delen en jij de aandacht verdelen. Helaas krijgt haar schattige zusje, ook van jou, veel meer aandacht. Het is ook makkelijker om met Rox te spelen, dat weet ik zelf heel goed. Maar het is niet eerlijk tegenover Lin.

Lin is een druk meisje, maar daarnaast ook heel lief. Lin ziet geen slecht in mensen en vergeeft altijd alles. Maar ik merk dat ze de laatste tijd sterker reageert op afwijzingen. Daardoor ben ik bang dat jouw gedrag, effect heeft op haar karakter voor de rest van haar leven.

Daarom wil ik jou vragen om voortaan even door te bijten, een beetje extra aandacht aan Lin te besteden en haar te knuffelen, want dat heeft zij nodig. Geef haar het gevoel dat zij er mag zijn, want dat mag ze! Ze is net zo leuk, misschien wel leuker, dan haar zusje. Maar een negatieve spiraal heeft geen positief effect op haar gedrag.

Als je haar de aandacht geeft die ze verdiend, dan zal ze groeien. Ik weet zeker dat dit meisje dan uitgroeit tot een vrouw die respect heeft voor alles wat leeft, een vrouw die spontaan is en geen blad voor haar mond neemt.

Maar als zij overal wordt afgewezen, zal zich dat ontwikkelen in een beperking. Ze durft zich dan geen houding meer te geven en zal uitgroeien tot een vrouw die zich te min voelt, een vrouw die nooit haarzelf zal zijn omdat ze altijd het gevoel heeft gekregen dat ze dit niet mag zijn.

Lieve jij, jij waar ik zo van hou... Hou net zo veel van Lin als dat zij van jou doet. Want alles wat je aandacht en liefde geeft dat groeit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.