De luizenmoeder met luizen

Gepubliceerd op 11 juni 2020 om 22:09

Het was na de afgelopen herfstvakantie weer tijd om te gaan luizenpluizen. Zoals na iedere vakantie was dit normale standaard en deed ik dit met een beetje tegenzin. Ik vind het oprecht leuk om luizenmoeder te zijn, maar dan vooral omdat ik de kindjes uit de klas wat beter leer kennen. Sinds Lin in groep 3 zit, is er een hele nieuwe samenstelling een heb ik heel veel moeite met het onthouden van de namen van de kindjes.

 

Laat ik beginnen met vertellen dat ik nog nooit een luis heb gespot tijdens het luizenpluizen. Ik kijk altijd heel goed, maar vinden doe ik nooit. Wat op zich een goed teken is, want dat zijn alle kindjes luisvrij. Toch vroeg ik mij vaak af of ik wel goed genoeg kijk.

 

Deze keer was anders. De andere groep 3 had een luizenplaag en aangezien de twee groepen veel met elkaar spelen, vragen zij ons om extra goed te controleren, dus dat doen wij dan ook. We werken met een lijst op volgorde, en we zijn al over de helft als we nog steeds niks hebben gevonden.

 

Tot het moment dat ik een kindje moet controleren. Al bij de allereerste strook haar zie ik iets lopen. Ik tik gelijk de moeder die naast mij staat aan. Ik was in schok. Ik had een luis ontdekt. Ik wil hem aan haar laten zien, maar hij is weg. Dus we zoeken samen en jawel hoor, we vinden hem (of een andere luis) weer.

 

In deze situatie is het protocol dat je het kindje apart houdt, zonder dat de andere kinderen uit de klas hier al te veel van mee krijgen. De moeder van het kindje wordt gebeld en ondertussen gaan wij verder met het luizenpluizen van de andere kindjes. De luizencoördinator is er inmiddels bij gekomen en kijkt ook extra goed mee met alle volgende kindjes.

 

Op het moment dat ik bezig ben met het kindje daarna, trekt zij uit de lok van haar haren een luis. Shit, dit kan toch niet? Een luis loopt op jouw hoofdhuid, niet halverwege de haren. We controleren haar extra goed maar vinden verder geen neten of luizen. Dit betekent dus dat deze luis is overgelopen vanaf mijn wollige trui, naar dit meisje toe.

 

Ik schiet gelijk in een soort van paniek modus. Wie doet er dan ook een wollige trui aan naar het luizenpluizen? Ik sta de hele tijd met mijn buik tegen de hoofdjes van kindjes aan, dus een luis kan zo overlopen. Ik trek snel mijn trui uit en ga verder met het luizenpluizen. We vinden verder bij geen een kindje luizen.

 

Dat weekend heb ik veel afspraken staan. Na het luizenpluizen ga ik gelijk door naar het We Are Pregnant event met twee andere mommy's die ik via Instagram heb leren kennen en die zondag is het allereerste Mamaplaats Influencer Event.

 

Op maandagavond heb ik onwijs veel jeuk op mijn hoofdhuid. Iets wat ik eigenlijk altijd wel heb, aangezien ik last heb van eczeem op mijn hoofdhuid. Maar vanwege het hele voorval afgelopen vrijdag, besluit ik om mijn vriend mij te laten controleren. Vrijwel direct hoor ik hem zeggen "oh ja, ik zie wat lopen". In eerst instantie denk ik dat hij een grapje maakt, totdat ik voel dat hij het uit mijn haar haalt en het aan mij laat zien.

 

Oh wat erg, ik heb luizen. Tenminste, hij heeft er één gevonden. Maar één is genoeg en eigenlijk al te veel. Ik kan wel janken. Ik stap gelijk onder de douche en was mijn haar met luizenshampoo. Ik ben zó blij dat ik altijd luizenshampoo in huis heb. Het is een product wat ik eigenlijk standaard in huis heb, waar ik nu zo dankbaar voor ben. Stel je voor dat ik niks had gehad, dan had ik de nacht moeten doorkomen met het idee dat er luizen over mijn hoofd lopen.

 

De volgende ochtend controleer ik gelijk Lin éxtra goed. Maar tot mijn verbazing heeft zij niks. Wat fijn is! Gelijk denk ik aan alle mensen waar ik afgelopen weekend mee ben geweest, ik moet ze allemaal gaan inlichten. Iets wat ik best wel moeilijk vind, want de meeste meiden (influencers!) van het Mamaplaats event ken ik niet heel goed. Verder heb ik met de baby's van @mumplusmore én @jozefien89 geknuffeld en die baby's hebben onwijs veel haar. Mijn grootste angst is dat ik het aan iemand heb door gegeven. Gelukkig was dit niet het geval!

 

Na 9 dagen moet je volgens Prioderm de behandeling opnieuw uitvoeren. Omdat de eventuele neetjes die niet zijn gedood, dan uitgekomen zijn. Luizen leggen pas neten op het moment dat zij 10 dagen oud zijn. Als je 9 dagen ná de behandeling opnieuw behandeld zijn wel alle neten uitgekomen, maar hebben zij nog geen nieuwe gelegd. Mijn vriend is niet thuis op dag 9, dus ik besluit om te kammen. Na een paar keer kammen vind ik inderdaad een kleine luis. Weer de paniek modus.

 

Ik voel mijzelf ontzettend vies over het feit dat ik wéér een luis heb gevonden. Maar op zich is dit "normaal". Die luis van vorige keer liep al een paar dagen vrolijk door mijn haar rond, dus had alle tijd om neten te leggen. De luizenshampoo van Prioderm doodt alle hoofdluizen én neten. Maar de kans dat er een neet blijft leven, blijft bestaan. Ik heb mijzelf gelijk weer behandeld met luizenshampoo en ben de dagen daarna intensief gaan kammen. Dat laatste vind ik écht een rotklus, aangezien ik vrij lang haar heb.

 

Vroeger was ik op school áltijd het luizenmeisje. Met mijn lange haren wisten die kleine diertjes mij altijd te vinden, iedere keer als ik luisvrij was, werd ik weer besmet door andere kindjes uit de klas. Mijn moeder heeft wat uren met mij zitten kammen, gelukkig bestond Prioderm destijds al en was ik er altijd zo vanaf. Ik was dus super blij, toen ik na een paar weken mijn moeder weer zag. Mijn vriend heeft mij tussendoor gecontroleerd en zei iedere keer dat ik "schoon" was. Maar toch wilde ik die extra check van mijn moeder nog. Ze heeft mij super goed nagekeken en ik was eindelijk luisvrij! Zó fijn.

 

Advies van een ervaren luizenmoeder mét luizen? Zorg dat je altijd luizenshampoo én een kam in huis hebt. De shampoo van Prioderm is verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterij. Het fijne aan deze shampoo is dat hij ook gebruikt mag worden voor zwangere vrouwen. Handig als jouw zoon/dochter met luizen thuiskomt terwijl jij zwanger bent. Want waar één uit het gezin luizen heeft, moet iedereen behandeld worden. Gelukkig is behandelen eenvoudig met de luizenshampoo van Prioderm. Gewoon goed over het haar verdelen en minimaal 15 minuten laten inwerken. Dan kun je ondertussen een serie kijken, de was ophangen of stofzuigen. Oh en laatste tip... Ga nóóit luizenpluizen met een wollige trui aan. ;)

 

https://www.prioderm.nl/producten/prioderm-dimeticon-lotion

Liefs,

Janneke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.