DEEL 2 - Ik heb de haren van mijn dochters nog nooit gewassen.

Gepubliceerd op 21 november 2021 om 21:06

Vorig jaar schreef ik een blog over het feit dat ik de haren van Lin & Rox niet was, dit werd een van mijn meest gelezen blogs ooit. Dus toen Mamaplaats mij vroeg of ik een vervolg blog wilde schrijven hoefde ik daar natuurlijk niet lang over na te denken.

Hoe zit het tegenwoordig met de haren van de meisjes?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… Nee, ik was de haren van de meisjes nog steeds niet. Het punt is dat onze haren niet bedoeld zijn om te wassen met shampoo. Shampoo droogt de hoofdhuid uit, waardoor jouw klieren meer talg gaan produceren. Dit is een natuurlijk systeem wat verstoord wordt, wat vet haar veroorzaakt. Als je nooit jouw haren wast, heb je ook geen vet haar. Zo simpel is het.

 

De meiden hebben altijd zacht en glanzend haar. Het stinkt niet, maar ruikt naar hunzelf. Dus niet naar die lekkere vanillegeur maar gewoon naar Lin & Rox en dat is prima. Als de meiden onder de douche of in bad gaan maak ik hun haren wel gewoon nat en spoel het uit. Echter laat ik het gedeelte van shampoo achterwege. Heel soms doe ik wel conditioner in de punten – maar écht alleen in de punten zodat de hoofdhuid onaangetast blijft.

 

Lin heeft wel eens luizen gehad, toen heb ik uiteraard haar haren wél gewassen met speciale luizenshampoo en hierna in verband met de geur ook nog eens met “normale” shampoo. Maar dit was eenmalig. Sommige mensen vroegen zich af hoe ik het dan doe met zand, glitters, chocoladepasta en overige etensresten. Maar eigenlijk is alles met water gewoon uit te spoelen.

 

Eén van mijn volgers was heel scherp en vroeg zich af of er een verband was tussen de gebroken haartjes van Rox & het niet wassen van haar haren. Vorig jaar had Rox ineens last van haaruitval. Haar haar was heel broos en brak halverwege af. We zijn hier nog voor naar de dokter geweest maar die kon niks geks vinden. We hebben haar lange haren toen kort laten knippen zodat het er wat voller uit zag. Dit hebben we een paar keer moeten herhalen maar sinds kort begint het weer wat langer én voller te worden! Ik denk dat haar haaruitval destijds kwam doordat wij loom bandjes (van die rubberen bandjes) als elastiekjes gebruikte en dat dit dus niet in verband staat met het niet wassen van haar haren. Lin krijgt in ieder geval dezelfde behandeling en heeft hele volle haren.

 

Was ik mijn eigen haren nu nog?

In mijn vorige blog schreef ik ook dat ik mijn eigen haren graag minder wilde wassen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn haar destijds al niet extreem vaak waste: 1 of 2 keer in de week. Tegenwoordig was ik mijn haar maximaal 1 keer in de week, maar soms ook 2 weken niet. En nee, mijn haar is nooit vet. Als ik het was dan is dat puur en alleen omdat ik het niet fris vind ruiken óf het niet meer leuk zit.

 

Sinds ik de shampoobars gebruik in plaats van shampoo uit flessen is het veel makkelijker om het minder vaak te wassen. Vooral omdat deze shampoos vaak troepvrij zijn terwijl de reguliere shampoo uit de fles vol met siliconen etc. zitten. Dus mocht jij ook minder willen gaan wassen, dan is dat denk ik de beste eerste stap.

 

Daarnaast gebruik ik nooit droogshampoo en wil ik je adviseren om deze per direct in de prullenbak te gooien. Dit is zo ontzettend slecht voor je haren, want je droogt het letterlijk uit waardoor het sneller afbreekt. Er zullen vast droogshampoos zijn die je haren niet afbreken, maar dan alsnog droog je jouw hoofdhuid uit en gaan jouw klieren talg aanmaken met als resultaat: vet haar.

 

In plaats van een droogshampoo gebruik ik iedere dag haarolie. Ik heb er een van bij de kapper gehaald, in principe verkoopt bijna iedere kapper wel olie. Ik verdeel voordat ik mijn haar ga kammen een druppeltje over mijn handen en smeer dit eerst in de punten uit. Alle olie die in mijn handpalmen achterblijft smeer ik dan over de bovenkant van mijn haren.

 

Als ik mijn haar meerdere keren per dag kam dan doe ik ook meerdere keren olie. Hierdoor kam ik mijn haar makkelijker uit en verzorg ik het. Wees niet bang dat je haar hier juist vet van wordt, want dit is echt niet het geval! En verwar glanzend en gezond haar absoluut niet met vet haar.

 

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik mijn haren praktisch altijd los draag. Als ik het vast heb gehad tijdens het slapen is er de volgende dag niks meer mee te doen. Dan moet ik of mijn haren wassen of aan de slag met een föhn/stijltang. Daarom draag ik het eigenlijk zowel overdag áls in de avond altijd los.

 

Als ik mijn haren wel vast wil omdat het niet lekker zit of het “in de weg zit”, draai ik het boven op mijn hoofd rond tot een knotje en schuif ik het uiteinde tussen de knot (dus zonder elastiekje). Of ik maak een/twee invlechten nadat ik mijn haar goed uitgekamd heb. Als ik het dan weer loshaal zit er geen “knik” in van het elastiekje.

 

Overigens betekend nat haar bij mij gelijk wassen. Als ik mijn haar niet wil/ga wassen wordt het dus ook niet nat. Als ik door de stromende regen heb gelopen dan moet ik het daarna wassen, anders zit het nooit meer leuk. Daarnaast kan ik mijn haar niet nat maken zonder er conditioner in te doen, want daarna krijg ik het heel moeilijk uitgekamd.

 

Dus mocht jij jouw haren ook minder willen wassen dan raad ik in ieder geval het volgende aan:

1. Vervang jouw reguliere shampoo voor een shampoobar zonder troep.

2. Gebruik absoluut geen droogshampoo.

3. Verdeel een druppel olie (van de kapper) over jouw haar, iedere keer dat je het gaat kammen.

4. Probeer jouw haren zoveel mogelijk los te dragen. Een knot zorgt voor een knik in je haren die er heel moeilijk uit gaat. Als je het vast wil dragen gebruik dan klemmen ipv elastiekjes of ga voor een vlecht – zodat het elastiekje alleen in het einde van het haar zit.

5. Geduld is een schone zaak! Het duurt even voor jouw talgklieren weer op de normale manier werken, heb dus heel veel geduld.

 

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van deze blog mag je mij altijd een DM sturen via Instagram @zusjesdebruin!

 

Liefs,

Janneke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Melissa P
2 jaar geleden

Hey! Wat leuk dat je dit deelt.
Ik heb last van haaruitval en mijn haar dat afbreekt :( Vroeger wastte ik het elke dag, nu max 2x in de week.
Wat zijn nou juist die shampoobars dat je bedoelt? Die ken ik niet..

Kan je het delen via jouw insta?😁

Alvast bedankt!
Groetjes

CG
2 jaar geleden

Veel meer info over het gezond houden van je haar en je haar op een gezonde manier verzorgen/wassen zonder sulfaten, siliconen en dergelijke kun je vinden in de zogeheten CG-methode. En wil je helemaal verantwoord bezig gaan, kies dan voor eco CG. De CG-methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor krullend haar maar in de basis gaat het om gezond haar zonder troep. Hierbij wordt ook gekeken naar jouw haareigenschappen zodat je kunt aanvullen wat ontbreekt en jouw haar gericht kunt verzorgen.